2009. április 15., szerda

még van esedékessége...

Mivel nem vagyok férjnél, "csupán" élettársi viszonyban élek, ezért a szocpol-ügyintézés előtt még volt egy-két körünk.

Megemlíteném, hogy mi 2008. második felében intéztük mindezt, azóta nem tudom mennyit változott, de akkor az alábbiakra volt szükség:

Mielőtt bármihez hozzákezdenél, (amennyiben nincs) a legközelebbi illetékes APEH irodában kérd meg gyermekeidnek az adókártyát. A start számlához előrendelt adószám nem elég, a banknak, illetve az önkormányzatnak a gyerekek adókártyájának fénymásolata VAGY egy APEH igazolás kell arról, hogy meg lett igényelve nekik az adókártya. Az APEH-hez úgy menj, hogy már tudd, melyik banknál vesztek fel hitelt és/vagy érvényesítitek a szocpolt, mivel (itt is) az adott bank nevére szóló igazolást fognak kiállítani. Jelezd az APEH ügyintézőnek, hogy igazolásra is szükséged lesz, nemcsak adókártyát igényelsz, mivel azt nem adják ki automatikusan.

Élettársi igazolás:

  • Két tanú (1 ismerős, 1 családtag) jelenlétében a szocpolt igénylőknek (élettársak) el kell menniük az illetékes Okmányirodába.
  • Az Okmányirodában Hatosági bizonyítvány (vagy igazolvány, igazolás-ki hogy nevezi) kiállítását kell kérni, melyben nyilatkoztok, hogy adott időponttól fogva egy háztartásban éltek, ezt a tanúk aláírásukkal igazolják.
  • Ide akkor menjetek, ha már tudjátok, hogy melyik banknál szeretnétek hitelt és/vagy szocpolt igényelni, ugyanis a Hatósági Bizonyítványra ráírják, hogy melyik banknál és milyen célból kívánod benyújtani a kapott Igazolást.
  • Mi ezt 3 példányban kaptuk meg, nem ugyanazon a napon, kb 1 héttel később. Egyik példány a szocpol igényléshez kellett, másik a banknak benyújtandó, harmadik saját részre.

Szocpol igénylés:

  • Az élettársi kapcsolatról kapott hiteles igazolással fáradj be az illetékes önkormányzat szociális osztályára, ahol, adnak egy kitöltendő dokumentumot, melyben nyilatkoztok arról, hogy sem te, sem az élettársad nem rendelkezik szerzett ingatlannal, ha pedig örököltetek, akkor az nem haladja meg az 50%-os tulajdonhányadot, illetve, hogy a gyerekek után még nem volt igénybe véve a szocpol.
  • Ha ezt a papírt kitöltöttétek, akkor 2200 Ft-os illetékbélyeggel a zsebetekben ismét fáradjatok be az önkormányzathoz, ahova vigyétek magatokkal: 1. saját és gyermeketek/gyermekeitek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát, 2. saját és gyermeketek/gyermekeitek adókártyájának fénymásolatát, 3. saját és gyermekek lakcímigazoló kártyájának fénymásolatát, 4. saját személyi igazolványaitoknak fénymásolatát, ez utóbbinak mindkét oldalát szükséges másolni!
  • FONTOS!!! Amennyiben olyan gyermek után szeretnétek igénybe venni a szocpolt, aki valamelyikőtők előző házasságából/kapcsolatából született, úgy szükséges a jogerős bírósági végzés fénymásolatát mellékelni, arról, hogy a gyermek nálad vagy párodnál van elhelyezve, ennek hiányában pedig a másik szülőnek két tanú (ezek nem lehettek ti, sem pedig az önkormányzat ügyintézői) jelenlétében személyesen nyilatkoznia kell a szocpol igénylést megelőzően a ti illetékes önkormányzatotoknál, arról, hogy tudomásul veszi, hogy ti veszitek igénybe a gyermek után a szocpolt.
  • Miután nyilatkoztatok és leadtatok minden szükséges papírt, 1 hónapon belül (nekünk 1 hét) átvehetitek az igazolást, amit le kell adni a banknak. Ez az igazolás arról szól, hogy jogosultak vagytok a szocpol felvételére.

Amennyiben hitelt is igényeltek, az Önkormányzatnál történő igazolás kikérése csak akkor történjen meg, ha már semmi mást nem kell leadni a banknak, ugyanis ez az igazolás csupán 1 hónapig érvényes, annak lejártával azt újra kell kérni.

Megemlíteném azért, hogy hiába ez a sok cécó, no meg a jogosultsági igazolás, a bank elküldi ezt az igazolást a MÁK-nak, akik ellenőrzik, valóban jogosultak vagytok -e rá...Fő a bizalom.

Egyenlőre nagy vonalakban ennyi, majd próbálok linkeket is gyűjteni.

Nincsenek megjegyzések: